Eric Idle

Idle är inte bara ett ord, utan även ett namn, där den mest kände bäraren nog är Monty Pythons Eric Idle. Humor är någonting som vi brinner för här på Idle.nu och Monty Python är då givetvis stora favoriter – de revolutionerade ju humorn totalt när de kom. Att känna till Monty Python måste väl numera ses som allmänbildning, och det finns egentligen ingenting som tyder på att deras popularitet är i avtagande. Det brukar ofta sägas att humor är någonting som är tidsbundet; vad som ansågs som extremt roligt för femtio år sedan är det sällan idag. Men det finns ändå humor som överlevt, och Monty Python ser ut att vara ett exempel.

Mänskligheten – ett meningslöst mirakel?

Idles främsta roll i Monty Python var antagligen som låtskrivare, även om han också låg bakom flera berömda sketcher, som ”Nudge Nudge”. Hans mest kända låt är utan tvekan ”Always Look on the Bright Side of Life” från ”Life of Brian”, men han skrev många andra bra och roliga låtar. ”Always Look on the Bright Side of Life” har nog alla redan hört hundratals gånger redan, så vi skulle vilja lyfta fram ett lite mer okänt nummer från Idle, ”Galaxy Song”.

”Galaxy Song” är en på ytan rätt så nedtonad sång, som handlar om hur osannolik vår existens är, med tanke på universums storlek. Men självklart kan inte Idle hålla sig från att lägga in en liten knorr på slutet, där han sjunger att, ”be att det finns intelligent liv någonstans där ute i rymden, för det finns tamejtusan ingenting här nere på jorden”. Nu är det väl tveksamt om det verkligen är så illa ställt, men man kan ju fråga sig ibland. Men, å andra sidan, Monty Pythons humor kan i sig sägas vara ett bevis för att det finns en del intelligent liv här nere på den tredje planeten från solen.